Je kent het vast, je geeft een presentatie of workshop aan een onbekende groep mensen.
Uiteraard heb je je enigszins verdiept in de mensen die je voor je krijgt.
En snel goed contact is wenselijk, want dat bevordert de presentatie en bevordert ook zeker het hebben van een goeie tijd met elkaar.

Om contact te krijgen met het publiek is een veel voorkomende valkuil heel veel vragen stellen aan het begin van een presentatie. 
Je overvalt de toehoorders met vele vragen waarop snel geantwoord dient te worden. Maar dit gaat vaak té snel en ook willen de mensen even de ‘kat uit de boom kijken’. En dat geeft al een mismatch in de communicatie.

Hoe maak je bij de opening van je presentatie goed contact met je toehoorders?

Want als je in de eerste minuten de aandacht positief weet te trekken, is de kans groot dat de toehoorders aandachtig blijven luisteren.
Maar eerst even over contact, over rapport:

Rapport (een term afkomstig uit het NLP) is de basis van communicatie.
Communicatie is een proces waarin een boodschap wordt verzonden, de ander de boodschap innerlijk verwerkt en op basis daarvan een reactie geeft.
De communicatie zal beter verlopen als boodschapper en ontvanger meer met rapport en ontvankelijkheid betrokken zijn.
Immers, mensen die echt betrokken zijn bij de boodschappers en diens boodschap, zullen eerder openstaan voor elkaars suggesties en verhalen.

4 tips om je presentatie krachtig te openen:

Actualiteit
Nieuws is een prima binnenkomer voor je presentatie. Zeker als het onderwerp raakt aan de mensen die naar je gaan luisteren. Je kunt een actueel bericht gebruiken als kapstok, en zorg dat het wel iets te maken heeft met het onderwerp. 
Tip: positief nieuws werkt prettiger dan slecht nieuws.

Anekdote
Begin je presentatie met een korte anekdote, hiermee krijgen mensen een voorstelling van jou als persoon, ze horen je stem, ze raken vertrouwt met je, en ze kunnen je aardig gaan vinden en dan komt je verhaal nog beter binnen.
[thrive_leads id=’2357′]
‘Met de deur in huis’
Stel dat je presentatie begint met een meteen-met-de-deur-in-huis-vallen-verhaal: waarbij de toehoorders direct worden meegenomen in een meeslepende anekdote, een quiz of een tot de verbeelding sprekende casus.
Wanneer deze goed wordt uitgevoerd zul je zien dat het publiek meteen vrienden met je is.

Humor
Dit is mijn favoriet: begin met humor.
Bereid een goede humoristisch opening voor. Bijvoorbeeld een humoristisch filmpje of een goede grap.
Niets is zo ontwapenend als humor, maar wees er wel zeker van dat de grap werkt. Niets is ook zo pijnlijk …… als de grap niet werkt.

Let op: gebruik wel humor met kwaliteit, slappe humor kan alleen als je weet dat de doelgroep dit ook leuk vind. En openen met een ‘Sam en Moos mop’ werkt vaak averechts.

Wellicht weet je dit allemaal al lang en kun je je presentatie starten als dolle.
Deel dan je geheim met ons en schrijf het op in de commentbox hieronder.

Met plezier,
Marco

  2 replies to "4 Krachtige Presentatie Openingen"

  • Willy-Els

   Ik heb dit jaar de kracht van urgentie ontdekt. Door eerst de urgentie van het onderwerp te etaleren, kreeg ik mijn luisteraars allert en soms zelfs op het puntje van de stoel.

   • Marco de Bruin

    Wat een mooie tip Willy-Els!

Leave a Reply

Your email address will not be published.