Hoe kun je impact maken met jouw verhaal?
De grootste uitdaging is wellicht de juiste voorbereiding en zeker ook de manier waarop je het overbrengt.

Stel je zit in een teamvergadering en je vertelt jouw verhaal. Je merkt al heel snel dat jouw verhaal niet goed beklijft, want even later vertelt iemand anders een soortgelijk verhaal en daar wordt iedereen wel enthousiast van.
Hoe kan dit nu? Waarom maakt jouw verhaal nog niet de impact die je voor ogen hebt? Waarom is iedereen bij die ander wel enthousiast en bij jou nog niet?

Het is nog niet makkelijk om een verhaal met impact te vertellen. Met deze tips gaat het vast wel lukken:

1. Timing

Op welk moment begin je jouw verhaal? Is iedereen er met zijn aandacht bij? 
Er zijn mensen die heel lang wachten om de aandacht te krijgen en als ze hem hebben dan is het momentum voorbij. 
Gebruik dan eens een stevige aandachttrekker als ‘Ja, nu ik’, of ‘Wat ik nu heb’.
Op deze manier creëer je een aandachtsmoment en kun je beginnen met je verhaal.

2. Stilte

Als je dan de aandacht hebt, begin dan met een hele korte stilte. Echt maar 1 seconde. Het zal werken als een tierelier, want je speelt met aandacht.

3. Verhaal

Begin je verhaal met een… verhaal. Liefst een persoonlijk verhaal. Dit maakt het makkelijker om mee te identificeren en daarmee neem je de toehoorders mee in jouw wereld. Maak het wel kort en krachtig. Vertellen met teveel bijzinnen maakt je verhaal moeilijk te volgen en dan haken de toehoorders af.

4. Humor

Het hoef niet altijd even serieus, een beetje humor erin doet wonderen. Nu hoef je geen cabaretier te zijn, maar je kunt er wel een grapje bij maken of het met humor vertellen.

5. Achtergrond informatie

Wanneer je jouw verhaal afwisselt met achtergrond informatie, dan houdt je het juiste ritme in het verhaal. Dan kan de toehoorder focussen en weer uitzoomen.

6. Gebruik je stem

Je kunt iedere zin krachtig neerzetten. Maar het gaat ook om de balans: soms een krachtige stem, dan normaal, dan weer snel praten, dan weer langzaam praten en soms met woordaccenten. Als je speelt met je stem, zal je de toehoorders meer entertainen en de aandacht vasthouden.

[thrive_leads id=’2357′] 7. Afstemmen

Even afstemmen met je toehoorders is wel heel erg handig. Voor havenarbeiders spreek je anders dan voor accountants. Is de setting informeel dan is het anders dan wanneer je op een podium staat. Afstemmen zorgt dat je op het zelfde level zit en daarmee vergroot je de kans op impact.

8. Eindig met een vraag
Dit is trucje uit de sales: verbind aan je verhaal een call-to-action: een opdracht voor de toehoorder. Stel aan het einde bijvoorbeeld een vraag. Hiermee check je of de inhoud begrepen is en of het nog verdere toelichting behoeft. Super handig want je meet direct je impact.

9. Oefen
Hoe meer je oefent in het vertellen van jouw verhaal, hoe natuurlijker, gemakkelijker en impactvoller jouw verhalen worden. Denk eens aan de allereerste keer dat je een verhaal met impact vertelde. Hoe groot was die kick toen?
Oefening baart kunst. Het vraagt slechts inspanning tot het een routine wordt.

  2 replies to "9 tips voor meer Sprekers-impact"

  • ThomasSeact

   variant3

   • Marco de Bruin

    Hé Thomas, dank voor je reply.
    Licht he reactie eens toe. Wat maakt dat het verhaal voor jou belangrijk is?

Leave a Reply

Your email address will not be published.