Iedereen zal in deze dagen wel eens een video call hebben, een ZOOM meeting of elkaar zien in MSTeams. We kunnen er gewoon niet omheen tijdens Covid19. 

Eerst was video bellen nog de uitzondering en nu is het de standaard geworden. En iedereen is dus in beeld. 

Dit gaat heel vaak goed en ook zijn er momenten dat jouw verschijning in beeld beter kan. 

Hierbij 6 tips om er op je best uit te zien tijdens je volgende online meeting.

  1. Kijk in de camera

  Dit is niet altijd makkelijk, in de camera kijken. We worden afgeleid door de anderen die in beeld zijn of kijken naar ons zelf. Dat werkt als een magneet. Maar als je toch jezelf leert om in de camera te kijken als jij het woord of de aandacht hebt, geeft dit de kijker het gevoel van verbinding.
  Kijken in de camera is een gewenning en kun je jezelf aanleren. Je kunt ook een papier plakken over je beeldscherm om te oefenen om in de camera te kijken.

  2. Licht

  Belichting is misschien wel het meest moeilijke in online meetings. Heb je een raam in de ruimte en is de meeting overdag? Ga dan zo zitten dat de camera tussen jou en de lichtbron staat. Zo ben je met natuurlijk daglicht in beeld en is er geen tegenlicht.
  Als je een meeting in de avond hebt, wordt het een ander verhaal. Zorg dan voor voldoende lichtbronnen die goed licht geven. Het liefst een licht van boven en van opzij.
  Meestal zijn de gezellige huiskamer lampen niet geschikt voor een online meeting in het donker. 

  Natuurlijk kun je ook softboxes aanschaffen en goed uitlichten. Je kijkers zullen er blij mee zijn. 

  3. Vermijd neusgaten perspectief

  Ga zo voor de camera zitten dat we je hoofd goed in beeld hebben. De meeste mensen zitten voor de camera en vergeten hun camera bij te stellen en dan zien we dus een half hoofd of juist een vrij uitzicht op de neusgaten. Plaats de camera op ooghoogte en het is prettig om naar te kijken. 

  Als je camera in je laptop scherm zit, dan moet je dus je scherm bijstellen of je laptop op een verhoging zetten. 

  En soms is het zo dat mensen werken met twee schermen. Een scherm waar ze iedereen zien en een ander scherm waar de camera aan vast zit. Dit betekent dat je dus nooit in de camera kijkt. Zorg dat deze twee apparaten bij elkaar in de buurt staan, zodat het natuurlijker overkomt.

  4. Kies een neutrale achtergrond

  Als je wilt dat mensen zich concentreren op wat je zegt dan is een neutrale kalme achtergrond van groot belang. Een drukke boekenkast, een onopgemaakt bed, een wasmachine, om maar wat voorbeelden te geven, leiden af. Een gewone muur kan wonderen doen.
  En je kunt natuurlijk een virtuele achtergrond gebruiken, en ook daarbij geldt: kies een rustgevend beeld. 

  5. De kleren maken de man/vrouw

  Bereid je ook qua kleding voor op de online meeting, zoals je dit zou doen in een face-to-face meeting. Alles wordt gezien. Voorkom te veel kleuren, ruitjes en streepjes. Deze geven het zogenaamde moiré-effect, waarbij de motieven gaan schemeren of trillen en dit werkt storend in het beeld. 

  6. Maak een frisse kalme indruk

  Filmen kan vermoeiend zijn. Alles wat je er voor klaar moet zetten en aan moet denken. Zeker als het aan het einde van je werkdag is en je al een hele dag online achter de rug hebt. 

  Je kunt overwegen om een beetje pancake te gebruiken, zodat je gezicht rustiger overkomt. Dit geeft een professioneler indruk dan een zwetend voorhoofd, of een glimmend gezicht. 

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.