Je lichaamstaal heeft sterke invloed op hoe je publiek je gesproken taal waarneemt. Je lichaamstaal kan je verhaal versterken, maar ook afzwakken. Want wanneer je lijf niet congruent meedoet met wat je zegt, kun je nonchalant, ongeïnteresseerd of rigide overkomen. Wees je als spreker hiervan bewust en leer hoe je je lichaamstaal slim inzet.

De invloed van je lichaam

Communiceren doe je met je hele lichaam. Je geeft voortdurend boodschappen door met je manier van doen. Door te glimlachen en te knikken laat je je waardering zien. Je houding laat zien of je energiek of vermoeid bent. En met oogcontact toon je je belangstelling. Zonder ook maar één woord uit te spreken geeft je mimiek een afspiegeling van je emoties.

Uit de NLP weten we dat 7% van de communicatie wordt bepaald door woorden, 38% wordt bepaald door hoe je het zegt en 55% wordt bepaald door je houding. 55 procent: dat is meer dan de helft! Nu zijn deze percentages lastig te meten, maar het maakt wel duidelijk dat lichaamstaal een groot deel van onze communicatie vormt.

Luisteren doe je met je ogen

Met onze ogen nemen we minuscuul kleine veranderingen waar in het lichaam. Lichaamstaal geeft aan hoe de gesproken taal moet worden opgevat. En lichaamstaal wordt eerder geloofd dan woorden. Elke verandering die maakt dat het lijf niet de congruente taal spreekt van de woorden valt op. Kijk als voorbeeld naar kinderen: een feest om te ervaren of lichaamstaal congruent is aan wat ze zeggen.

Hoe vergroot je je communicatie met congruente lichaamstaal?

De sleutel zit in je focus. Als je met focus verteld, in het moment, zal je lijf automatisch meebewegen met je verhaal. Heb je last van spanning? Zorg dan dat deze kan afvloeien, bijvoorbeeld door even iets totaal anders te doen. Want door spanning verdwijnt elk enthousiasme. Gebruik je lijf in spreekbeurten. Kom achter dat spreekgestoelte vandaan. Ga voor die tafel staan. Laat je lijf zien. Spreek en communiceer!

Het is een menselijk gegeven dat toehoorders altijd non-verbaal gedrag interpreteren. Speel er daarom mee zodat het in je voordeel werkt. Sta je bijvoorbeeld vaak met je armen over elkaar, laat deze dan los hangen. Sta je met je handen in je zak, doe ze eens over elkaar. Kijk naar jezelf en het zal je gaan opvallen waar de kansen liggen. Hoe meer bewustzijn, hoe makkelijker het is om ermee te spelen en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is.

Een mooie inspiratiebron voor sprekers zijn stand-up comedians. Zij snappen hoe je in een kleine ruimte of op een klein podium je verhaal ondersteunt met subtiele lichaamstaal.

Bijvoorbeeld Eddie Izzard:

Leave a Reply

Your email address will not be published.