Aan TEDxHaarlem ben ik verbonden als sprekerscoach. Een coach helpt een spreker een goeie en échte TED talk te maken. In deze blog neem ik je mee in het proces van het maken van een Ted talk met Chantal Dentro. Zij was spreker bij TEDxHaarlem 2016 en ik was haar coach.

Wat is een TED talk?
Misschien ken je het fenomeen TED wel, overgewaaid uit America. Een organisatie die staat voor Technology, Entertainment & design. Tijdens een TED Event krijgen sprekers de kans om in maximaal 18 minuten op een zo’n toegankelijke manier een presentatie te geven over iets dat hen aan het het hart ligt.
Een TED talk bevat een verhaal dat ‘worth spreading’ is. Het mag geen commercieël verhaal zijn, of een product presentatie. Het moet een gedachte zijn of een mooi verhaal dat de moeite waard is om te verspreiden.

Wat is TEDx?
TEDx organisaties zijn onafhankelijke organisaties die TED events organiseren.
TEDxHaarlem is zo’n organisatie en organiseert eenmaal per jaar een TED event. Zij vragen sprekers om een presentatie te geven over een onderwerp dat de moeite waard is om te delen. Alle sprekers krijgen een eigen sprekerscoach toegewezen en samen werken ze aan een presentatie die impact heeft. De tijd van 18 minuten wordt bij TEDx losgelaten. Er wordt een gevarieerd programma samengesteld van Talks met verschillende tijdlengtes.

De uitdaging
Chantal had hoge ogen gegooid tijdens de pitch-wedstrijd die TEDx-Haarlem organiseerde. Ze werd zelfs de winnaar en als prijs mocht ze een Talk houden op het grote TEDx event op het grote podium in de Philharmonie in Haarlem. Natuurlijk greep ze deze kans aan. Nu stond ze voor de uitdaging haar pitch om te zetten in een volwaardige TED talk.
Er moest inhoud worden toegevoegd en visuals worden uitgezocht. De pitch moest worden omgezet naar een volwaardige presentatie. Bijkomende moeilijkheid is de taal. De pitch was in het Nederlands en de TED talk moet in het Engels.

De oplossing
Chantal Dentro werd aan mij gekoppeld en ik mocht haar coachen in het maken van haar Talk.

De allereerste keer dat ik Chantal ontmoette was bij mij thuis, op mijn werkzolder. Ze had haar Talk al verder uitgebreid en onderwerpen toegevoegd. Want hoe kon ze nu toch de kijkers meenemen in haar verhaal van de brede glimlach.
Omdat Chantal de inhoud al goed kende besloot ik de stap om het script te lezen over te slaan en meteen naar de performance te gaan. De inhoud zouden we wel tegenkomen als we aan het werk gaan.
Chantal deed haar Talk voor de eerste keer en ik mocht kijken en inventariseren waar de kansen en valkuilen lagen. De opening was goed, die kwam immers al van de pitch, maar de romp en de staart van het verhaal konden beiden wat steviger en duidelijker zijn. Chantal ging naar huis met huiswerk.

De tweede keer zag ik Chantal bij haar thuis in de huiskamer. Haar talk had ze inmiddels in het Engels vertaald en de inhoud was scherper geworden. Er waren keuzes gemaakt.
Deze sessie gingen we écht werken aan haar performance.

Een heel goeie stap in het scherp krijgen van de presentatie is spelend presenteren. ‘Spielerei machen’.
Spelen met het verhaal, spelen met je houding, spelen met je stem maakt dat je boven de inhoud gaat staan en gaat voelen wat je performance nodig heeft.
in de huiskamer spelen we ook met de manier van opkomen, de manier van staan, kijkrichting, en stemgebruik. Van het meest grote en belachelijke naar het meest intieme en onverstaanbare.

We onderzoeken de uitersten, zodat Chantal gaat voelen waar de juiste energie zit en waar de ziel van haar Talk zit.
Chantal moest ervaren welke mogelijkheden er zijn en waarmee je je performance stretched en je buiten je comfortzone stapt. En het levert goeie dingen op. Spelenderwijs ontdekken is zoooo leuk en tegelijkertijd leer je ontzettend veel. Er wordt gelachen en plezier gemaakt en dat maakt dat je enerzijds de inhoud heel goed leert kennen, de tekst uit je hoofd spreekt zonder dat het opdreunend klinkt en dat je kunt experimenteren met de communicatiekanalen. Hiermee creëer je op een onbewust niveau eigenaarschap van de Talk en kun je bewust presenteren met impact.
Ik zag in haar fysiek dat er aan wat aan het veranderen was. Haar ogen gingen stralen, ze bewoog vrijer met haar lichaam. Ze ging voelen en inzien hoe haar Talk kon worden.

Natuurlijk was er een pakkende opening: een eigen ervaring die impact had op haar leven. De hook waarmee het publiek geactiveerd werd en ook tot nadenken werd gezet.
Alle elementen voor een verhaal dat voor veel mensen herkenbaar is, waren aanwezig. In dit stadium ging ‘Spielerei Machen’ haar helpen om eigenaar te worden van haar talk.

Er moest ook geschrapt worden. Wanneer je een tekst, die voorbereid is op papier uitspreekt heb je vaak tijd over, maar wanneer je deze tekst presenteert en brengt als een verteller kom je tijd te kort. Om het verhaal met impact te presenteren is het tempo trager, gebruik je pauzes, gebruik je verschillende stijlen en zet je je houding en stemgebruik maximaal in voor een maximaal effect.
Dus ben je langer bezig en moest er geschrapt worden om binnen de 10 minuten te blijven.

“kill your darlings’.
Chantal had snel besloten welke passages konden worden geschrapt. De meesten waren bijzinnen en afslagen in het verhaal.
Yes, we zijn op weg een waanzinnige talk te maken. Een talk die indruk gaat maken, ook in Amerika bij het grote TED, want alle Talks van TEDx events moeten worden gefilmd en opgestuurd, zodat ze goe gekeurd worden en wellicht geplaatst worden op de homepage van TED.

Onze derde ontmoeting ging via Skype.
Tijdens deze sessie presenteerde Chantal haar complete Talk aan mij. Ik kon haar zien en horen en ik was onder de indruk. In deze sessie werkten we aan haar stem. Ook weer onderzoekend. Hoe kun je je stem zo inzetten dat het je verhaal ondersteund en de toehoorder verrast en op het puntje van zijn stoel krijgt. Spreek je zacht of hard, met stemrichting, met woordaccenten of ook frase-accenten. Alles onderzochten we.

Ondertussen had Chantal een outline geschreven van het verhaal voor de website van TEDxHaarlem en alle visuals geselecteerd. Visuals zijn de foto’s die ze gebruikt om haar Talk te ondersteunen. Geen Powerpoint met een heelveel tekst en bulletpoints, nee visuals. Zodat de aandacht van de luisteraar bij Chantal blijft en het beeld een dimensie toevoegt aan haar verhaal.

De laatste keer dat ik Chantal zag voor haar presentatie, was in de Philharmonie in Haarlem tijdens de doorloop.
Dit was het moment om de zaal te ervaren. Het moment dat je er achterkomt dat je geen publiek ziet vanwege de belichting. Dit is het moment om te voelen hoe groot de rode stip is en hoe je alle mensen in deze grote zaal kunt bereiken. Het ervaren van de klank van je eigen stem door een microfoon.
Zo’n doorloop is heel prettig want dan ben je minder verrast door alles tijdens je Talk.
Dit wordt een super vette talk en ik kijk er naar uit.

Het resultaat:
De Talk van Chantal was prachtig mooi. Je kunt het resultaat zien in deze video


Wat hebben we samen ontdekt:

  1. Je kunt een pitch verlengen tot een verhaal van 10 minuten
  2. Spelend omgaan met de materie maakt je losser en tegelijkertijd eigenaar van het verhaal
  3. De vorm is bepalend voor de aandacht van de kijker. Een goeie opening triggert, het is de ‘hook’ van je verhaal. Deze moet opgevolgd worden door een goeie inhoud, persoonlijke voorbeelden, anekdotes, opdrachten aan de toehoorders en een lekkere afsluiter, zodat iedereen met een goed gevoel de zaal verlaat.
  4. De manier van stemgebruik maakt dat je speelt met het verhaal en je verhaal uitvoert als een muzikant. Je bent je bewust van het spreektempo. Je maakt tempowisselingen, pauzes, speelt met volume, accenten en dixie.
  5. Visuals zijn ondersteunend aan het verhaal. Het verhaal is de baas en je wilt de aandacht bij het verhaal houden en niet bij een Powerpoint of dergelijks.
  6. ‘Kills your darlings’ – schrijven is schrappen, een presentatie geven is schrappen. Om de aandacht van de kijker vast te houden, moet je de inhoud afstemmen. Dus niet te veel inhoud en daarmee te veel zenden van informatie. Liever precies genoeg en afgestemd op het format en het publiek.
  7. Neem het publiek mee op reis, vertel een verhaal met een goed begin, midden en eind
  8. Zorg voor een opening die het publiek meteen op het puntje van hun stoel zet?
  9. Zorg voor een inspirerende afsluiter die je publiek aanzet tot actie

Leave a Reply

Your email address will not be published.