De Franse wis- en natuurkundige Blaise Pascal schreef eens aan een vriend: “Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte” en daarmee geeft hij meteen de essentie weer.
Om een kort en krachtig verhaal te schrijven óf te pitchen heb je tijd nodig. Tijd om de juiste woorden te vinden en een goed verhaal in elkaar te steken. Tijd om te schaven , te poetsen, laten bezinken, uittesten, weer schaven, bijzinnen ontleden en weer testen. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd.
De meeste pitches zijn te lang. Vooral de onvoorbereide pitch en dat merk je meteen. Die pitch gaat alle kanten op en je wordt als luisteraar niet meegenomen in een duidelijk verhaal. Zelfs de afronding is vaag en dat maakt dat de pitch weinig tot geen indruk maakt.
Het devies:… bereid je pitch voor.
Of maak er meerdere zodat je in verschillende situaties een goed verhaal hebt: één voor de netwerkborrel, één voor bij de bakker en één voor een verjaardagsfeest. Pitchen doe je namelijk de hele dag.
Stel dat we die pitch nu eens bekijken als een krachtig muziekstuk: de 5e symfonie van Beethoven.
Waar moet je op letten om een goeie pitch te maken? Voor het gemak focussen we op een salespitch.
Tip 1:
Bij het horen van ta-ta taaaa, ta-ta-taaaa, weet iedereen dat het over de 5e symfonie van Beethoven gaat en zo moet het ook met jouw pitch zijn.
Bedenk een krachtige opening met een duidelijk thema. Richt je op 3 woorden, bijvoorbeeld doelgroep, efficiënt & presentatie.
Voorbeeld:
Mijn bedrijf, Zappa Trainingen, verzorgt trainingen in pitchen, daarbij leer ik je hoe je snel een goed verhaal in elkaar zet, presenteert met impact en aansluit bij je doelgroep.
Tip 2:
Wanneer Beethoven de opening geëxposeerd heeft, wordt het thema verder uitgewerkt. De zinnen zijn nu langer, de dynamiek is zachter en er is begeleiding van het orkest.
Dat kun jij ook doen. Werk je 3 gekozen woorden verder uit, zodat we als luisteraar een beeld krijgen van je inspirerende verhaal.
Voorbeeld:
Voor presenteren moet je leren alle communicatiesignalen synchroon te krijgen. Aansluiten bij je doelgroep is belangrijk omdat je daarmee je boodschap veel duidelijker over het voetlicht krijgt en wanneer je snel kunt schakelen tussen verschillende pitches heb je altijd een goed verhaal paraat.
Tip 3:
Beethoven voegt tegenstemmen toe in de houtblazers. Eigenlijk bevestigen zij de harmonie, zodat de strijkers kunnen floreren. Jij voegt ook tegenstemmen toe, daarmee bevestig je jouw verhaal en wek je hopelijk verkoopargumenten op.
Voorbeeld:
Een goeie pitch helpt je om zichtbaar te zijn. Het geeft snel een indruk van jouw bedrijf en jouw kwaliteiten. Ik help iedere salespersoon om beter te pitchen zodat de mensen je onthouden en je verhaal doorvertellen.
Tip 4:
Beethoven keert weer terug naar het hoofdthema en sluit daarmee de expositie af. En dat ga jij ook doen, Je keert terug naar je hoofdboodschap en je vertelt ze ook wat het resultaat is van jouw diensten.
Voorbeeld:
Een pitchtraining van Zappa Trainingen staat voor kwaliteit, spielerei machen en leren presenteren. Die drie elementen samen maakt dat je leert pitchen vanuit plezier en het pitchen meteen toepast in de praktijk.
Voor de uitvoering van je pitch nog 3 tips:
Tip 5:
In de hele 5e symfonie komen veel noten voor, maar ook veel rusten en daarmee markeert Beethoven de muziek en geeft de luisteraar tijd om mee te gaan in het muzikale verhaal.
Zo is het ook in je pitch: bouw rustmomenten in. Een woordenstroom is heel vervelend om naar te luisteren, bovendien ben jij als spreker bekaf en de luisteraar ook, want die neemt jouw energie over. Spreek daarom met rustmomenten.
[thrive_leads id=’2357′]
Tip 6:
De orkestratie van de symfonie is heel duidelijk. De strijkers spelen het thema en de blazers vullen aan. Je herkent de klank en er zijn geen grote verassingen. De kracht is het thema zelf.
Dit geldt ook voor je pitch, spreek met een heldere stem, spreek met alledaagse taal en vooral geen jargon.
Tip 7:
Het slot van het eerste deel van de symfonie is super duidelijk. Een paar keer heen weer van de dominant naar de tonica en dan het slotakkoord.
Zo moet het ook met je pitch: je werkt naar een slot toe en dat slot is duidelijk. Je zet een punt en je verhaal is klaar. Natuurlijk is er ruimte voor vragen, maar jouw pitch is afgerond.
En wacht even 2/3 seconden met het beantwoorden van de vragen. Houd net als een dirigent de spanning vast, zodat je verhaal kan bezinken bij de luisteraar.
Succes!
Marco
Ik ben benieuwd naar jouw beste tips voor een goeie pitch. Schrijf ze hieronder in de comment sectie.