Je hebt het ongetwijfeld zelf wel eens meegemaakt, als toehoorder in de zaal of terwijl je zelf voor je publiek stond: een veel te hoog spreektempo. Vaak wordt dit veroorzaakt door spanning, maar het kan ook komen doordat je zoveel mogelijk probeert te vertellen in (te) korte tijd. In dit laatste geval denk je waarde te leveren, maar het tegenovergestelde effect wordt bereikt.
Je toehoorder heeft namelijk tijd nodig om informatie te verwerken. Hoe ziet datgene wat jij zegt eruit in zijn of haar eigen wereldbeeld? Praat te snel en je boodschap gaat – hoe interessant die ook is – al snel voorbij aan je publiek.
En ook niet onbelangrijk: als jij als spreker een (veel te) hoog spreektempo aanhoudt, ben je hard aan het werk en daar word je heel moe van!
Het devies is dan ook simpel: spreek met een lager spreektempo.
Presenteren met een lager spreektempo geeft de toehoorder meer tijd om je te begrijpen en met je mee te gaan in je verhaal. Als spreker behoud je je energie en vaak lost dit ook andere problemen op als timing, volume en aandacht bij het onderwerp, jezelf en je publiek.
Spreken met een lager spreektempo voelt voor jezelf als sloom, maar is precies het juiste tempo voor je toehoorders.
In de muziek hanteren we de tempoaanduiding Andante. Wat betekent: gaande met beweging. En dit is precies waar het bij deze strategie om draait. Beter kort en krachtig op een laag tempo, dan veel en lang in een snel tempo. Andante!