Stel, je geeft een presentatie of workshop aan een onbekende groep mensen. Uiteraard heb je je verdiept in de mensen die je voor je krijgt. Graag maak je snel contact met je publiek, want dat maakt je presentatie beter en zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Maar hoe pak je dat aan?

Valkuilen

Een veel voorkomende valkuil is dat sprekers veel vragen stellen aan het begin van een presentatie. Je overvalt de toehoorders met je vele vragen waarop je snel antwoord verwacht. Vaak gaat dit te snel en kijken mensen liever de kat uit de boom.

Hoe maak je dan wel contact?
Als je in de eerste minuten de aandacht positief weet te trekken, is de kans groot dat de toehoorders aandachtig blijven luisteren.
Doe dit bijvoorbeeld zo:

 • Actualiteit.
  Nieuws is een prima binnenkomer voor je presentatie. Zeker als het onderwerp raakt aan de mensen die naar je luisteren. Gebruik bijvoorbeeld een actueel bericht als kapstok en zorg dat het iets te maken heeft met het onderwerp van je presentatie. Tip: positief nieuws werkt prettiger dan slecht nieuws.
 • Anekdote
  Begin je presentatie met een korte anekdote. Dit is tien keer leuker dan het saaie voorstellen en een standaard introductie op het onderwerp.
 • ‘Met de deur in huis’
  Stel dat je presentatie begint met een
  met-de-deur-in-huis-vallen-verhaal: waarbij de toehoorders direct worden meegenomen in een meeslepende anekdote, een quiz of een tot de verbeelding sprekende casus. Wanneer je deze goed uitvoert, zul je zien dat het publiek meteen in je verhaal meegaat.
 • Humor
  Dit is mijn favoriet: begin met humor. Bereid een goede humoristische opening voor. Bijvoorbeeld een humoristische filmpje of een goede grap. Niets is zo ontwapenend als humor, maar wees er wel zeker van dat de grap werkt. Test hem bijvoorbeeld eens thuis of bij collega’s. Let op: gebruik wel humor met kwaliteit. Slappe humor kan alleen als je weet dat de doelgroep dat ook leuk vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.